Zusters Franciscanessen - Gevlucht uit Weert (1797)  

Oirschotse erepenning voor hele congregatie

Eindhovens Dagblad, 21 maart 1998

Vergroot beeldmateriaal

Franciscanessen vieren tweehonderd jaar verleden

De Oirschotse Franciscanessen hebben op 20 maart het tweehonderd jarig jubileum afgesloten met de onthulling van een monument in de voortuin van het klooster. Bovendien kreeg de hele congregatie van burgemeester G. Speetjens de zilveren erepenning van de gemeente Oirschot. Het is voor de eerste maal dat het Oirschotse gemeentebestuur de erepenning toekent aan een groep inwoners.

Precies een jaar geleden begonnen de zusters met het tweede eeuwfeest in besloten kring in het moederhuis aan de Oirschotse Koestraat. De congregatie van de Franciscanessen heeft sinds haar vestiging in 1797 in Oirschot veel betekend voor de plaatselijke bevolking. Het waren de zusters die in het dorp met een lagere school voor meisjes begonnen. Daarna kwamen er nog een huishoudschool, een mavo, een havo en een kweekschool bij. Ook in de ziekenverpleging en bejaardenzorg waren de zusters werkzaam. In 1926 begonnen de Oirschotse zusters met missie in Brazilië. Dat land telt nu veertien kloosters. De feestelijkheden gisteren werden dan ook bijgewoond door de Braziliaanse zuster Marta, namens het Braziliaanse congregatiebestuur.
Algemeen overste Maria Beneken genaamd Kolmer legde gisteren in de overvolle recreatiezaal van het klooster uit dat tijdens de voorbereidingen van het twee eeuwenfeest langzaam de behoefte ontstond aan een monument dat de geschiedenis van de zusters zou vastleggen. „Veel zusters hebben een waardevolle geschiedenis geschreven die niet vergeten mag worden en ook in de toekomst blijvend mensen zal inspireren", zei zuster Maria. „Het is een teken van tweehonderd jaar verleden en hoop op de toekomst."
Het bronzen kunstwerk is gemaakt door Ton Bruijnsters uit Haaren. Het is geplaatst op een driehoek die de eerste drie moederhuizen aangeeft: Oirschot, Oisterwijk en Gemert. Uit de driehoek komen vier stammen. Het zijn de vier spirituele peilers van de stichteres Johanna: armoede van geest, versterving van lichaam, zuiverheid van hart en onderlinge liefde. Uit de vier stammen ontspruit een bundel boomstammetjes die de activiteiten van de zusters uitbeeldt. Op het monument staan alle kloosters met het stichtingsjaar vernoemd, die in de afgelopen tweehonderd jaar zijn gevestigd.
Met de zilveren erepenning van de gemeente Oirschot wilde burgemeester Speetjens namens het gemeentebestuur de zusters huldigen voor alles wat zij in het dorp tot stand hebben gebracht. „Lieve zusters, we zijn blij dat u in ons dorp woont", zei hij waarop alle tachtig zusters hard begonnen te klappen.
Gisteren is in de prachtige kloostertuin ook de boom geplant die het gemeentebestuur vorig jaar bij het begin van de feestelijkheden beloofd had. Het is een megasequoia, die niet alleen heel oud maar ook heel groot kan worden. Ook de boom is een monument voor de Franciscanessen penitenten recollectinen van Oirschot. Een monument van dankbaarheid van de Oirschotse bevolking.