1935

Sport en spel

Ontspanning door inspanning

In de twintigste eeuw waren er niet zoveel verenigingen als nu. In de hechte buurtschappen werden door de kinderen nog allerlei spelletjes gespeeld, zoals ringgooien, knikkeren en centjetikken. De volwassenen en jong volwassenen begonnen zich in de jaren twintig aan te sluiten bij boerenstandsorganisaties om ervaringen uit te wisselen en sociale contacten te onderhouden. In deze organisaties vonden ook gemeenschappelijke activiteiten plaats, die we nu onder spel zouden rangschikken, terwijl er wel degelijk van een sportieve inspanning sprake was.
 

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog ontstaan in Oirschot de eerste specifieke sport- en spelverenigingen. Op 24 juni 1935 komen voor het eerst de verkenners van de Sint-Odulphusgroep bijeen op de zolder van het patronaatsgebouw. De activiteiten zijn gebaseerd op het boek van Baden Powell, 'Verkennen voor jongens', en bestaan onder meer uit pionieren, koken op houtvuur, EHBO, seinen, etc. In 1946 wordt de vereniging uitgebreid met welpen, gidsen pioniersters en later de kabouters, de bevers en groepen voor gehandicapte kinderen. De vereniging maakt een enorme groei door. Om de materiële zaken van de vereniging beter te kunnen behartigen en beheren wordt er in 1965 een Stichting opgericht. Na veel verhuizingen is de scouting nu gehuisvest in een pand aan de Eindhovensedijk.

Op 27 juni 1937 wordt voetbalvereniging SOA – Samenspel Overwint Alles – opgericht. De vereniging bestaat dan uit 21 leden. Vlak na de oorlog wordt de naam veranderd in Oirschot Vooruit. Een voetballer was in die tijd meer dan alleen voetballer. Hij moest ook zorgen voor de accommodatie, netten ophangen en lijnen trekken. De vereniging is in de loop der jaren enorm gegroeid en heeft benijdenswaardige kampioenschappen behaald.
 

Lees meer

Media bestanden

Externe links

Literatuur