Kunst en cultuur - Beeldende- en muzikale kunst (1923)  

Kunstschilder op kostschool

Neggers, A.

Vergroot beeldmateriaal

De Brits-Nederlandse kunstschilder Abraham Hulk werd in 1813 geboren in Londen. Hij kwam uit een familie die grotendeels uit marineschilders bestond. Abraham Hulk stond bekend als een reislustig avonturier. Een deel van zijn opleiding volgde hij in Oirschot, aan de Franse kostschool.

Na zijn opleiding in Oirschot studeert Abraham Hulk in Amsterdam. In 1833 vertrekt hij per tweemaster naar Boston en van daaruit naar New York, Albany en Manchester. Eenmaal terug in Nederland specialiseert hij zich in het schilderen van zeegezichten. Abraham woont en werkt in Amsterdam, Nijkerk, Enkhuizen, Haarlem en Oosterbeek. In 1870 keert hij terug naar zijn geboortestad Londen, waar hij tot zijn dood in 1897 verblijft. In Groot-Brittannië wordt hij vooral beschouwd als een Engelse schilder. Zijn broer John Frederick Hulk en zijn zoon Abraham Hulk junior zijn bekende landschapsschilders. Diverse Nederlandse musea hebben werk van Abraham Hulk in collectie, zoals het Teylers Museum in Haarlem en het Amsterdams Historisch Museum.
In het landelijke Oirschot zal Abraham Hulk niet veel inspiratie hebben opgedaan voor zijn zeegezichten. Maar de opleiding aan de deftige kostschool van de Söhngens te Oirschot zal ongetwijfeld hebben bijgedragen tot zijn latere succes.