1923

Kunst en cultuur

Beeldende- en muzikale kunst

De gemeente Oirschot afficheert zich graag als 'Monument in het Groen'. Terecht, want Oirschot heeft veel natuurgebieden binnen haar grenzen. Maar evengoed zou Oirschot genoemd kunnen worden als een kunstenaarsdorp. De vele uitingen op kunstenaarsgebied rechtvaardigen dit. Een belangrijk persoon, die in de Oirschotse gemeenschap, weliswaar ongewild, daartoe aanleiding heeft gegeven is de kunstschilder Jan Kruysen geweest.

Samen met zijn vrouw en zestien kinderen kwam hij in 1923 in Oirschot wonen. Hij verdiende de kost met het schilderen van portretten en landschappen. Twee van zijn kinderen Antoon Kruysen en Maria Kruysen hadden dezelfde talenten als hun vader en hebben vele prachtige schilderijen nagelaten. De Kruysenstichting houdt de gedachtenis aan deze in Oirschot beroemde kunstenaarsfamilie levendig. Zij hebben zelfs een permanent tentoonstellingsgebouw naar hem genoemd, museum Kruysenhuis

Op initiatief van een aantal kunstenaars werd in de vorige eeuw een kunstacademie opgericht waar beroepskunstenaars les gaven aan beginnende kunstenaars. Inmiddels is de academie ter ziele. Verder wordt ieder jaar in Oirschot een grote tentoonstelling gehouden van werken van Oirschotse amateurkunstenaars: de Expositie Amateurkunst Oirschot.

Een ander facet van de Oirschotse cultuur is muziek en koren. Oirschot tientallen muziekgezelschappen, van harmonie tot fanfare en van big band tot dweilorkest. De harmonie Arti et Amicitiae behoort tot de top van Nederland en bereikte in 2009 de hoogste score van alle Nederlandse amateur muziekgezelschappen. Ook fanfare Concordia, die vooral in kerkdorp Spoordonk actief is, zet iedere twee jaar een musical op de planken zoals in 2008 'Jezus Christ Superstar' en in 2010 'De drie musketiers'.
 

Lees meer

Externe links

Literatuur