In 'het mooiste dorp van Brabant', zo schreef de Katholieke Illustratie indertijd, vond in het weekend van 21 en 22 mei 1955 een uniek evenement plaats: een tweelingencongres. Na een eerdere bijeenkomst in Chicago was dit het 'Eerste Europese Tweelingen-Congres'. Internationale belangstelling was bij voorbaat gegarandeerd. Organisator van het congres was Johan Louwers, secretaris van de niet-kerkelijke atletiekvereniging 'Orion'. Johan, geboren 7 april 1926, kwam uit een sportief gezin en wilde als actief lid van de vereniging het lustrum van de club uitbundig vieren. Als broer van een tweeling wist hij dat er toen in Oirschot betrekkelijk veel tweelingen woonden: 62 op circa 7750 inwoners..
Het prijzenswaardige idee om dit congres te organiseren en daarmee Orion maar ook Oirschot landelijk, zo niet wereldwijd, in het zonnetje te zetten, was echter vanaf het begin omstreden. De parochie was tegen en oordeelde het evenement te 'lichtzinnig' en 'werelds' en daardoor waren horeca en middenstand erg voorzichtig in hun ondersteuning. Maar burgemeester Steger was een voorstander.
Het congres kende een grote opkomst en coryfeeën als Olympisch kampioene Fanny Blankers-Koen en zanger Eddy Christiani gaven acte de présence, alsook het beroemde orkest The Ramblers. Er kwamen tweelingen uit België, Frankrijk, Italië, Zweden, Finland, Duitsland en Oostenrijk. Tsjecho-Slowakije moest verstek laten gaan vanwege het IJzeren Gordijn. De tweelingen werden ondergebracht bij Oirschotse families die de mening van de pastoor niet deelden. Overdag en 's avonds kwamen ze bijeen in een grote tent in de nieuwe wijk de Pullen die een capaciteit had van 2300 personen. Er was niet alleen vermaak, ook de medische wereld was aanwezig om wetenschappelijk onderzoek te doen naar het fenomeen tweelingen.
Er waren diverse optredens, ook van de tweelingen zelf, zoals van de gebroeders Steiner uit Linz (Oostenrijk) die meer dan zestig instrumenten bespeelden. De 24-jarige zusjes Elfriede en Clothilde Rauschner behaalden echter de titel 'muzikaalste tweeling'. Zij speelden viool, piano en cello en dansten menuetten.
De financiën van dit grootse evenement waren echter niet op orde en dat heeft nadien voor een kater gezorgd, niet in het minst bij de organisator zelf. Maar kranten en tijdschriften over de hele wereld, van België tot de Verenigde Staten en Chili, schonken ruim aandacht aan dit unieke evenement. Het zette Oirschot duidelijk op de wereldkaart!